Van bodem tot filter: je zwembad grondig schoonmaken

Zonder filtersysteem zou er heel wat vuil op de bodem van je zwembad en in je zwembadwater blijven liggen. Het is dus belangrijk om zowel de bodem als de filter van je zwembad schoon te maken. Het onderhoud van je zwembad is dan ook in twee delen op te splitsen: de waterbehandeling en het schoonmaken van je zwembad zelf.
De water behandeling van je zwembad 

Stap 1: Meet de waardes van je zwembad met een watertester 

Hoe sneller je weet welke producten je zwembad nodig heeft, Hoe beter en hoe minder je van je producten moet gebruiken. 

Stap 2: Controleer de alkaliteit

Regel vervolgens de alkaliniteitdat is de hardheid van je water. Voeg Alka Up of Alka Min toe zodat je waarde tussen 100 en 150 mg/l is. Regel de pH-waarde, die moet tussen 7,2 en 7,6 zijn. Daarna voeg je pas chloor toe aan je zwembadwater. Je chloorwaarde moet liggen tussen 1,5 en 2 ppm. 

TRAAGWERKENDE CHLOORTABLETTEN 5kg

Traag oplosbare chloortabletten 5kg 

Vloeibare chloor 20l

vloeibare chloor voor automatische regelsystemen

PH-minus 20l

PH Minus voor automatische regelsystemen 

Stap 3: Voeg waterpolysher toe

Je kunt bovendien wat waterpolysher toevoegen, zoals poolclear of ultrablue waterpolysher. Deze producten zorgen ervoor dat je minder chloor moet gebruiken en maken je water nog dat tikkeltje zachter en helderder. 

Stap 4: Gebruik een vlokmiddel

Een zwembadstofzuiger is een onmisbare tool voor een goed onderhoud van je zwembad. Voordat je het zwembad gaat stofzuigen is het handig om wat vlokmiddel te gebruiken, dan gaat al het vuil samenklitten en kan je het zo gemakkelijk stofzuigen.


Dolphin Zenit 60

Slimme zwembadrobot.

Vlokkousjes 1kg

Klit het onfilterbaar vuil samen zodat deze kunnen opgezogen worden.

Winterproduct 5l

Maak je zwembad winterklaar met dit winterproduct.

De bodem en filter van je zwembad vlot schoonmaken

Reinig de waterlijn, zo voorkom je vuile randen en kalkaanslag. Je kan dit doen met spons of onze speciaal ontworpen poolgom. Vis al het grof vuil met een schepnetje uit je zwembad. Gebruik een vlokmiddel om het overige vuil samen te laten klitten.

Daarna kan het stofzuigen beginnen. Gebruik hiervoor een manueel toestel, zoal de fairlocks stofzuiger of laat dit werkje opknappen door een intelligente en gebruiksvriendelijke zwembadrobot. Wij zijn alvast fan van de Dolphin Zenit series. 

Zorg bovendien dat je de filter van je zwembad minstens 1 keer per week schoonmaakt zodat de filter niet verstopt raakt. 

Alkali plus 5l

Verhoog de Alkaline in je water met dit product. 

Filterglas 20 kg

Glasparels voor in de filter.Bekijk zeker ook eens onze blogpost over het backwashen van een filter en hoe je dit doet!


Heb je toch nog vragen over het onderhoud van je zwembad? Neem contact op met ons, we helpen je graag verder!


5 tips om je zwembad te onderhouden
Wanneer je iets goed onderhoudt, heb je er langer plezier van. Je zwembad onderhouden of schoonmaken is dan ook een evidente zaak. Maar hoe begin je eraan? Binnen Leisure Pools geven we je graag 5 tips mee waarmee jij vlot en eenvoudig je zwembad kan reinigen!