Je zwembadwater ontsmetten doe je met chloor. Het zorgt ervoor dat bacteriën, schimmels en virussen geen kans krijgen. Chloor komt in verschillende vormen en varianten voor.
Zo bestaat er vaste chloor, waaronder chloorgranulaten en tabletten, en vloeibare chloor.
Daarnaast kan je ook het onderscheid maken tussen traag werkend en snel werkend chloor. Leisure Pools zet het even voor je op een rijtje.
Chloor in vaste vorm
Chloor in vaste vorm
Onder de vaste vorm bestaan er chloortabletten en chloorgranulaten. Tabletten zijn makkelijk te gebruiken: je legt ze gewoon in de skimmer of in een speciale mand en ze doen hun ding. Granulaten worden gebruikt om een chloorshock te geven aan je zwembad- of jacuzziwater. Hierbij voeg je een extra dosis chloor toe aan je zwembad of jacuzzi om zo in één klap het chloorgehalte omhoog te brengen.
Vloeibaar chloor
Deze vorm van chloor is ideaal voor zwembaden met automatische doseersystemen.
Zorg ervoor dat je steeds vers chloor gebruikt. Zo beperk je de hoeveelheid chloor in je water. Ten slotte is het heel belangrijk om je vloeibaar chloor gescheiden te houden van je pH-producten en om deze op een donkere plek te bewaren.
Traag werkend chloor
Traag werkende chloortabletten worden het vaakst verkocht. Deze chloor bevat cyaanzuur, waardoor de chloor minder snel volledig oplost en verdwijnt. Het cyaanzuur beschermt het chloor tegen verdamping door UV-licht. De chloor wordt daardoor wel iets minder effectief. Traag werkend chloor bestaat in tablet- en granulaatvorm.
Snelwerkend chloor
Snelwerkende chloortabletten of granulaten ontsmetten je zwembad tegen vuil en bacteriën. Deze variant is ideaal om een shockbehandeling aan je zwembad of jacuzzi te geven. De vloeibare chloor die voor automatische regelsystemen wordt gebruikt, is altijd snelwerkend en bevat dus geen cyaanzuur.
Vrij en gebonden chloor
Tot slot kan je chloor nog opsplitsen in de vrije of gebonden vorm. Samen vormen ze de totale chloor. Het gehalte vrije chloor moet ongeveer 1ppm zijn voor een optimale ontsmetting. Het totale chloorgehalte mag niet hoger zijn dan 3 ppm. De gebonden chloor mag dus maximaal 2 ppm zijn.
Vrij chloor is de chloor die nog actief is en dus vrij is om zich te binden aan vuil en zo je zwembadwater te ontsmetten. Als de vrije chloor reageert met het vuil en bacteriën, dan wordt het gebonden chloor.
Gebonden chloor is dus het chloor dat zich gehecht heeft aan vuil en andere deeltjes in het water. Bij een hoge badbelasting zal er meer gebonden chloor aanwezig zijn in je zwembad of jacuzzi.
Wil je meer weten over chloortabletten, chloorgranulaat of vloeibaar chloor voor je zwembad? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder!