gtag('event', 'conversion', {'send_to': 'AW-10978756628/gj6OCIaJqYMYEJSQivMo'});

Alles over cyaanzuur in je zwembad

Cyaanzuur, wat is het en wat doet het juist in je zwembad? Leisure Pools helpt je op weg.

Is cyaanzuur goed voor je zwembad?

In traagwerkend chloor zit cyaanzuur. Deze stof zorgt ervoor dat de chloor minder snel verbruikt wordt. Chloor verdampt namelijk sneller onder invloed van uv-licht. Het is belangrijk om het cyaanzuur in je zwembad af en toe te meten, dat wordt gedaan met een fotometer. Het cyaanzuurgehalte is goed wanneer de waarde tussen 20 en 30 mg per liter schommelt.

Wat moet je doen met een te hoge cyaanzuurwaarde?

Wanneer je het cyaanzuur in je zwembad meet en de waarde is hoger dan 30 mg/liter, is er een te hoge concentratie aanwezig. Hierdoor zal de chloor niet goed werken. Het teveel aan cyaanzuur vermindert immers drastisch het actieve bestanddeel (ook gekend als vrije chloor), waardoor algen kunnen groeien in je zwembad of spa. Wanneer je een waarde van meer dan 70 mg per liter meet, kan dit zelfs giftig zijn.

Wat als je cyaanzuurwaarde te laag is?

Als het cyaanzuurgehalte in je zwembad te laag is, verliest chloor snel zijn kracht. Ontsmet je zwembad of jacuzzi tijdig met chloor en meet steeds de waarde van het cyaanzuur. Ligt deze waarde lager dan 20 mg per liter? Gebruik in dat geval chloortabletten met cyaanzuur.

 

In zwembaden met een automatisch doseersysteem is er geen chloor met cyaanzuur nodig. Dit systeem voegt zelf op het juiste moment pH-producten of chloor toe, zodat er altijd genoeg vrij chloor is. We raden dan ook aan om in dit soort zwembaden steeds vloeibaar chloor te gebruiken.

 

Heb je nog een vraag over het cyaanzuur in je zwembad? Neem contact op met ons team. We helpen je graag verder!

 

Water testen doe je zo!
Voor dat je iets aan het water kunt toevoegen moet het water in je zwembad of jacuzzi getest worden. Dat doe je handig met onze watertesters.